Copyright © Alle rechten voorbehouden. zaansedoodles. Algemene Voorwaarden  Privacyverklaring

De ALD heeft een vacht die doorgroeit net als bij ons mensen, ze hebben geen ondervacht maar deze vacht moet wel onderhouden worden.

Helaas wordt er door diverse mensen gedaan alsof de hond geen onderhoud nodig.

Maar als je het bijhoud is het absoluut goed te doen. Laat je het te lang ongeborsteld doormodderen

of gebruik je de verkeerde borstel techniek dan kan je een hoop ellende krijgen voor je hond


Er zijn diverse soorten vachten , je hebt de wol vacht dat is net als een schaap

Deze vacht is herkenbaar doordat je na het borstelen nog 2 weken met

een ontplofte hond loopt. Voor mensen met een allergie voor honden is dit een

goede vacht

Ook heb je de gewone curly die lijkt op de curly fleece


En de fleece vacht , deze is onderverdeeld in de curly ( krullen) en de wave (golfjes)

De dichtheid van de krullen kan dus verschillen tot een fijne krul

( bijna uitziend als de wol) en een hele lichte slag in de haar.

Voor mensen met astma is de curly vacht het meest geschikt om in huis te nemen .


Alle vachtsoorten moeten worden getrimt ( geknipt) dit kan je laten doen in een trimsalon maar ook kan je een workshop gaan doen en het zelf leren, hierdoor krijg je een hele fijne band ook met je doodle.


Van jongs af aan dien je de hond te laten wennen aan het borstelen en stilstaan. Dit doe ik vanaf 4 weken ook bij mij puppen.

Een tafel met daarop een schoonloopmat of een andere stroeve mat is daar prima voor . Zorg dat de hond niet moppert vlak voordat u stopt met kammen dan geef je namelijk aan dat de hond kan bepalen wanneer er gestopt wordt. maar beloon de hond bij stilstaan. Natuurlijk kan en wil ik u daarbij advies geven.


Tussen de 7  en 12 maanden zal de hond 1 malig een vachtwissel houden , dan verdwijnt de puppy vacht en komt de volwassen vacht door , dit moment ben je minder blij want het lijkt wel of je aan de gang kan blijven. Mijn advies is dan ook de hond korter te laten knippen om geen ergenis te krijgen voor zowel baas als hond.

Elke hond heeft ook zijn eigen plekjes waar hij het snelste klitten zal krijgen.

Na de vachtwissel volstaat een borstel beurt van 1 keer in de 1a2 weken het beste is 1 keer per week. Het trimmen is afhankelijk van voorkeur maar reken op 1 keer in de 3  maanden.

Een waterblazer is een fijne uitkomst om je hond schoon en droog te blazen na een lekkere boswandeling of bad.


Ook is er inmiddels een elektrische borstel door collega fokker Nanja de Koning samen met haar man Hans uitgevonden , en wat ben ik daar blij mee , mochten jullie daar info over willen hebben vraag gerust of klik op de link DP automatic brush


Bedenk wel dat wij minimaal 2 keer per dag onze haren kammen en minimaal 2 keer per week wassen , en wij worden niet eens geaaid over de haren en rollen niet over de grond met onze hoofden . Bedenk dus dat 1 keer per maand je hond borstelen echt te weinig is en dat je dan een probleem krijgt met de klitten.


Er zijn inmiddels diverse kleuren in de ALD wereld , alleen merle is verboden om mee te fokken en dat is wegens de mogelijkheid tot gezondheidsredenen die hierbij kunnen ontstaan de variëteit is enorm van wit tot zwart en alles wat er tussen zit , ook bont ( parti-color) is toegestaanAlle fokhonden die aangesloten  zij bij de ALAEU wordt een dna profiel van gemaakt als fokker kan je ook besluiten om daar je kleurcodering aan toe te voegen, deze kleurprofiel zorgt er tevens voor dat je al vroeg kan zien welke kleuren er nooit uit de fokhond zou kunnen komen.
Vacht , verzorging en kleuren

Welke kleuren zijn er mogelijk:

Foto pup en volwassen en je ziet dus ook dat de meeste kleuren lichter worden maar nog steeds super mooi zijn, kleurgarantie kan niet worden gegeven.

Zwart  amy                                                                                                                           zwart wit parti zoals PuckBruin

Mandy pup        en volwassen                                                                              haar dochter fee als pup en volwassenEn totaal andere bruintint  boris kind van diesel

Als pup en      volwassen wordt parchment genoemd                   en parti bruin pups Yara als pup en                                       Volwassen

En de laatste genetische kleur alles tussen wit en rood

Chalk    Spetter als pup en volwassen                                                                                   Creme / gold zoals MaggieAbricot

Jans     pup  en        volwassen                                                                                                                               Sarah als pup en volwassen

Sarah

Rood Zonder witaccent

Frankie   pup en volwassen                                                                                                 Noortje


rood met wit accent:

  Binck                                                                                                                                               Caramel zoals djazz:
Caramel met wit accent Shiva en  volwassen foto                                                               Fennna moeder van Frankie caramel zonder wit                                  Rood met wit parti:

Sterre

Al deze foto’s zijn eigendom van Zaansedoodles en mogen niet worden gebruikt voor dat er toestemming is gevraagd